Proširene vene

Proširene (varikozne) vene najčešća su bolest krvnih žila i prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije gotovo 30% svjetskog stanovništva ima neki problem s proširenim venama. Iako se venski sustav čovjeka sastoji od površinskih i dubokih vena, kada govorimo o varikozitetima mislimo upravo na površinske vene.

Proširene i izvijugane površinske vene na nogama su posljedica oštećene funkcije venskih zalistaka površnih i dubokih vena, čija je uloga usmjeravanje venske krvi iz nogu prema srcu. Kod njihovog oštećenja uz dugotrajno stajanje i sjedenje, pretilost i spuštena stopala dolazi do zadržavanja krvi u venama sa povećanjem tlaka i postepenim širenjem vena odnosno razvoja varikoziteta. Proširene vene nisu samo estetski problem, nego mogu biti uzrokom ozbiljnih tegoba koje variraju od oticanja, žarenja, pečenja, svrbeža, boli, noćnih grčeva do krvarenja, upala, pojave ugrušaka (površni tromboflebitis), hiperpigmentacije kože potkoljenice te razvoja ulkusa koji teško zacjeljuju. Sve komplikacija smanjuju kvalitetu života posebno u radno aktivne skupine populacije i zahtijevaju dugotrajno liječenje.

Na pojavu varikoziteta utječe dob, nasljeđe, trudnoća, dugotrajno stajanje i sjedenje, nošenje teških tereta i s vremenom se pogoršavaju.

Kompresivnom terapijom (elastično kompresivna čarapa ili zavoj) se može spriječiti povećanje i širenje varikoziteta te se mogu smanjiti simptomi ali se varikoziteti neće izliječiti.

Specijalistički pregled i konzultacija vaskularnog kirurga uz Color doppler

Nudimo kompletan pregled i mišljenje vaskularnog kirurga uz pregled color doppler ultrazvukom vena nogu. Color doppler ultrazvučnim pregledom utvrđuju se morfološke promijene stijenki vena (varikoziteti) i hemodinamske promjene u smislu refluksa i insuficijencije te tromboze u venskom sustavu. Nakon učinjene pretrage moguće je postaviti točnu dijagnozu i odrediti način liječenja.

Metode liječenja proširenih vena

Uklanjanje proširenih vena endovenskom laserskom ablacijom i kirurški stripping
Uklanjanje većih varikoziteta mikroflebektomijom
Uklanjanje manjih varikoziteta pjenom (UGFS), retikularnih vena i teleangiektazija sklerozacijom

Oporavak

Nakon zahvata postavlja se elastično kompresivna čarapa 2. stupanj kompresije koja se nosi do 4 tjedna ovisno o opsežnosti zahvata.

Liječenje promjena na vrijeme i u ranijoj fazi spriječava pojavu komplikacija u starijoj životnoj dobi i doprinosi boljoj kvaliteti života.